Mitä on lääkinnällinen puheterapiakuntoutus?

Lääketieteellinen kuntoutus tarkoittaa sellaisia terveydenhuollon toimintamuotoja, joilla pyritään parantamaan ja ylläpitämään kuntoutujan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Kuntoutusta antava puheterapeutti on logopedian koulutusohjelmasta filosofian maisteriksi valmistunut ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston laillistama terveydenhuollon ammattihenkilö.

Kun herää huoli lapsen kielellisistä vaikeuksista, ohjataan lapsi oman kunnan puheterapeutin ja/tai sairaanhoitopiirin moniammatillisen työryhmän arvioon, jossa hänelle laaditaan kuntoutussuunnitelma mikäli siihen ilmenee tarvetta.

Kun kuntoutus tapahtuu Kelan järjestämänä ja rahoittamana, puhutaan vaativasta lääkinnällisestä kuntoutuksesta. Tällöin sairauteen tai vammaan liittyy huomattavia vaikeuksia arjen toiminnoista suoriutumisessa tai niihin osallistumisessa. Kuntoutussuunnitelman toteuttamiseksi Kela tekee sopimuksen yksityisen palveluntuottajan kanssa ja kuntoutus toteutetaan Kelan terapioiden palvelukuvauksen mukaisesti. Kuvauksessa on määritelty mm. lääkinnällisen kuntoutuksen sisältö, rakenne ja laatuvaatimukset. Kelan palvelukuvaukseen voit tutustua Kelan kotisivuilla. Pienten lasten kohdalla kuntoutus tapahtuu yleensä lapselle tutussa ja turvallisessa lähiympäristössä kotona ja/tai päiväkodissa tiiviissä yhteistyössä lapsen lähi-ihmisten kanssa.



Etsitkö kuntouttavaa puheterapeuttia?

Kuntoutan alle kouluikäisiä lapsia Kirkkonummen, Espoon ja Siuntion alueilla. Asiakkaakseni voit tulla Kelan, Kirkkonummen kunnan tai HUS:in maksusitoumuksilla, itse maksavana tai vakuutusyhtiön asiakkaana. Tiedustelethan kuitenkin ensin vapaita paikkoja puhelimitse tai sähköpostilla.


Hyödyllisiä linkkejä: